Noord Nederland voorop.
Het convenant is ondertekend door de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe en de gemeenten Assen, Leeuwarden en Groningen. Daarnaast tekenden ook Bouwend Nederland, NL Ingenieurs, Vereniging Circulair Friesland en de noordelijke asfaltcentrales in Staphorst, Kootstertille en Westerbroek samen met diverse marktpartijen zoals Roelofs Groep.
Verkleinen milieu-impact.
Provinciale en gemeentelijke overheden willen hun milieu-impact verkleinen door de asfaltketen te verduurzamen. Dit levert een grote bijdrage aan de doelstelling uit de klimaatwet om in 2030 ten minste 55% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990.
Infraprojecten hebben een grote milieu-impact door gebruikte grondstoffen en CO2-uitstoot. Op het gebied van asfaltproductie kunnen overheden hun ecologische voetafdruk halveren. Het convenant legt vast dat de partijen streven naar minder asfaltsoorten, gebruik van duurzamere materialen, uitfasering van blanke bitumen, inzet van biobased bindmiddelen, lagere productietemperaturen en meer hergebruik van bestaand asfalt.
Zekerheid voor de sector.
Voor de asfaltcentrales biedt het convenant toekomstperspectief. De centrales in Westerbroek, Staphorst en Kootstertille kunnen nu investeren in vernieuwing, wetende dat er een markt is voor duurzamer asfalt. Ook infrabedrijven krijgen meer zekerheid om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.
Meer weten over dit initiatief of van gedachten wisselen? Neem contact op.