Lignine

Uit afval van de papier en houtindustrie.

Bio-based vanuit afval? Lignine.

Lignine, een afvalstof van de papier en houtindustrie, wordt al geruime tijd onderzocht als mogelijk bindmiddel in asfalt.

Sinds 2007 voert het Asfalt Kenniscentrum een breed onderzoek uit naar de toepasbaarheid van lignine in asfalt.

In 2017 startten Roelofs Wegenbouw, H4A, Reinteninfra, Universiteit Wageningen, Universiteit Utrecht en het Asfalt Kenniscentrum een breed onderzoek naar de toepassing van lignine in asfaltmengsels dat in 2019 een vervolg kreeg in het project Chaplin. Inmiddels zijn vele proefvakken asfalt met lignine toegepast. Alle onderzoeken en monitoring van deze pilot zijn door het Asfalt Kenniscentrum uitgevoerd.

De resultaten tot dusver wijzen uit dat 50% lignine kan worden toegevoegd als bindmiddel aan een asfaltmengsel. De volgende stap voor ons is de ontwikkeling tot een 100% bio-based bindmiddel met lignine.

Hier leest u meer via onze partner Wageningen University & Research.

CHAPLIN: Bitumen vervangen door Lignine - biobased asfalt - 3.05 minuut

Korte uitleg waar CHAPLIN voor staat: Wat? Programma voor ontwikkeling van asfaltmengsels met lignine Waarom? Klimaat verandering/Co2 reductie en vervanging voor bitumen wegens afnemende kwaliteit & beschikbaarheid noodzakelijk voor wegenbouw Hoe? In een consortium waarin alle partijen langs de waardeketen samenwerken, van grondstofleverancier tot wegbeheerder.
Vanuit onderzoek

De partner


In de nieuwe binder willen we alle fossiele componenten vervangen, terwijl biogene koolstof tegelijkertijd langdurig wordt vastgelegd in dit nieuwe hoogwaardige asfaltproduct.

Richard Gosselink,

Lignine-expert en coördinator bij Wageningen Food & Biobased Research.